Wat is WordPress?


Inhoudsopgave

  Wat is WordPress?

  WordPress is een content management systeem (ook wel CMS of beheeromgeving genoemd) waarmee je een website kunt maken en beheren. Daarnaast biedt WordPress jou de mogelijkheid om zonder technische kennis de inhoud (teksten, afbeeldingen, video’s) van je website zelf aan te passen en te beheren.
  In eerste instantie was WordPress opgezet als blogplatform, maar inmiddels uitgegroeid tot het grootste en populairste platform van de wereld. In het kort is WordPress dus een systeem om een blog, website en zelfs een webshop mee te beheren.

  wordpress

  Waarom is het zo populair?

  De reden dat WordPress zo populair is geworden heeft voornamelijk te maken met het feit dat het zeer eenvoudig in gebruik is en dat het open source is (hierover straks meer).
  Het toevoegen en aanpassen van teksten gaat bijvoorbeeld heel gemakkelijk middels een teksteditor. Deze teksteditor zou je kunnen vergelijken met Microsoft Word dat op een soortgelijke manier werkt. Zie onderstaande afbeelding voor een impressie.
  Maar is het gebruiksgemak dan het enige wat WordPress zo populair maakt? Nee absoluut niet! WordPress kent oneindig veel mogelijkheden waarmee je snel kunt schakelen tussen bijvoorbeeld een nieuw ontwerp of functionaliteit.
  Zo zijn er duizenden thema’s (look & Feel van je website) beschikbaar die je binnen een minuut kunt installeren en gebruiken. Vindt je jouw website achteraf toch niet zo mooi? Selecteer een nieuw gratis thema of koop een nieuwe thema die wel voldoet aan jouw wensen.
  Je kunt dus heel eenvoudig switchen tussen verschillende stijlen, maar ook op het gebied van functionaliteit is er veel mogelijk.
  Deze functionele uitbreidingen worden ook wel plugins genoemd. Zo is het mogelijk om een keuze te maken uit ruim 30.000 gratis plugins die je heel eenvoudig zelf kunt installeren.
  Echter moeten wij er wel bij zeggen dat je wel goed moet uitkijken welke plugins je zelf installeert. Er zit namelijk ook veel ’troep’ tussen. Kijk dus altijd naar het aantal downloads, de beoordelingen en wanneer de plugin voor het laatst geüpdatet is.

  Zie ook: Een WordPress website laten maken

  Heb je gevonden waar je naar zocht?