Widgets toevoegen en aanpassen


Inhoudsopgave

  Het woord widgets is de algemene naam voor de elementen waaruit een grafische interface kan worden opgebouwd. In essentie is het een grafisch object dat een vaak veel gebruikte functie vervult en door een gebruiker in en uit te schakelen is. Bijna alle WordPress thema’s hebben widget-ready balken.
  Om widgets toe te voeren ga je in de navigatiebalk naar de kop ‘Layout’ en vervolgens naar het onderwerp ‘Widgets’.

  Waar op mijn website kan ik widgets toevoegen?

  Waar je widgets op je website kunt toevoegen is afhankelijk van hoe we je website gemaakt hebben.De widget pagina is opgedeeld in twee delen, zie onderstaande afbeelding. Aan de linkerkant staan de beschikbare widgets en aan de rechterkant staat een overzicht van de beschikbare locaties voor widgets op jouw website.

  In het hierboven afgebeelde voorbeeld zie je dat deze website het toelaat om widgets toe te voegen aan de ‘Menu blok’. Afhankelijk van de website die we hebben gemaakt, heb je mogelijk nog meer widget posities, zoals de sidebar of de header.

  Hoe activeer ik een widget?

  Ga in het navigatiemenu (linkerkant) naar de kop ‘Weergave’ en klik vervolgens op ‘Widgets’. Bij ‘Beschikbare widgets’ staan alle geïnstalleerde en mogelijk te gebruiken widgets voor de website. Het activeren van een widget is heel eenvoudig. Je sleept simpelweg de widget naar rechts in een van de widget locaties (in dit geval ‘Menu Blok 1’) en klikt op de knop opslaan.

  Welke widgets zijn er en wat kan ik ermee?

  Standaard zijn er ongeveer 20 widgets beschikbaar. In dit gedeelte gaan wij in op de standaard beschikbare widgets.

  Bij de tab ‘Beschikbare widgets’ zie je alle beschikbare widgets staan waaronder:

  Aangepast menu
  Afbeelding, audio en video widget
  Archief
  Categorieën
  Kalender
  Meest recente berichten
  Meta
  Pagina’s
  Recente reacties
  RSS
  Tagwolk
  Tekst
  Zoeken

  Enkele voorbeelden van het gebruik van deze widgets:

  Afbeelding widget

  Een afbeelding aan een widget toevoegen is makkelijk. Het enige dat je hoeft te doen is je afbeelding in de widget te selecteren of naar de widget toe te slepen, een titel in te voeren en op ‘Opslaan’ te klikken. Als je nu je website aan de front-end bezoekt, zie je dat de afbeelding automatisch op de gewenste plek is gezet

  Video Widget

  Met de Video Widget kun je een video van YouTube of Vimeo (of uit de Media Bibliotheek, maar dat raden we niet aan) aan een footer of zijbalk toevoegen. Een prima manier om je bezoekers een introductiefilmpje te tonen of je nieuwste content of producten te promoten.

  Tekst Widget

  De Tekst widget lijkt een simpele widget, maar is een van de meest interactieve widgets. Standaard laat deze widget de titel en tekst zien welke je in de instellingen invoeren.

  Zoeken Widget

  Deze widget integreert een zoekformulier in de widgetbalk. Met de zoek widget kunnen bezoekers de website doorzoeken.

  Heb je gevonden waar je naar zocht?